6 x de kracht van…

De tafel van Studio Spaak wiebelt op zes poten. Dat leggen we graag even uit.

1. Uitvergroting: we maken het erger

Als je denkt dat wij problemen voor je gaan oplossen, heb je het mooi mis. We maken ze erger. Veel erger. Zo erg dat het grappig wordt.

En dan hebben we je precies waar we je willen.

Want door die komische uitvergroting worden de pijnpunten zichtbaar. Niet alleen aan de oppervlakte, maar juist in de diepte: daar waar het herkenbaar en emotioneel beladen wordt. En waar het denken vastloopt.

Door die uitvergroting komt het denken weer in beweging.

2. Zelf laten nadenken: we lossen niets op

Wij lossen dus niks op. Dat doe je zelf. Doordat wij jou niet gaan vertellen wat je wel en niet moet doen, dwingen we je om zelf over de oplossing na te denken.

Ja, da’s effe schrikken, hè?

Als er iets is wat we hebben geleerd in al die jaren dat we onze shows geven, is het dit: als je de verantwoordelijkheid voor een oplossing bij mensen zelf legt, gebeurt er veel meer.

Dus dat wij geen oplossing bieden, is juist de oplossing.

3. Zelfreflectie: ‘dat maak ik zelf wel uit’

Vroeger hebben ze vast weleens tegen je gezegd: ga maar eens heel goed nadenken over wat je hebt gedaan. En deed je dat dan ook? Of gaf je gewoon het sociaal wenselijke antwoord zodat je geen straf meer had?

Precies, dat werkt dus niet. Als je wilt dat mensen over zichzelf gaan nadenken, moet je ze niet dwingen. Zelfreflectie moet spontaan komen.

Daarom gaan onze shows over andere mensen. En wat die allemaal verkeerd doen. Maar we hebben de shows zo opgebouwd, dat die idiote theatrale typetjes steeds herkenbaarder worden. Een bekende, een collega, of zelfs… jijzelf…!

Door de lachspiegel van onze personages kijk je naar jezelf. En dan komt zelfreflectie ineens spontaan. Maar dat niet alleen. Want je kunt na afloop met je collega’s praten over het gedrag van die typetjes, terwijl het stiekem over die collega of over jezelf gaat. Wel zo veilig.

4. Empathie: ‘wat als ik jou was?’

‘Typetjes’ is trouwens niet het goede woord. Een plat typetje neerzetten kan iedereen. Een accentje, een maniertje, een tic. Dat is grappig, maar niet overtuigend. Het blijft te ver van je afstaan.

Onze acteurs brengen het juist dichtbij. Ze maken de personages zó herkenbaar, zó echt, dat je met ze gaat meeleven. Dat je ze gaat begrijpen. Ook al zitten ze mijlendiep in je allergie.

En dan komt de mokerslag: empathie. Ineens ga je de wereld zien door de ogen van mensen die je misschien wel niet kunt uitstaan. Waar je een uitgesproken hekel aan hebt. Waar het mee botst.

Als je inziet waarom die ene collega of patiënt, die klasgenoot of die leidinggevende, zo doet, is het al veel makkelijker met elkaar omgaan.

5. Humor: lachen is een leermiddel

Denk eens terug aan de docenten die je op de middelbare school had. Daar zaten saaie shagrokers bij met monotone monologen die je een-op-een moest overpennen in je schriftje. Maar ook geboren oratoren die machtigmooi konden vertellen, afgewisseld met kwinkslagen en grappige anekdotes.

Van wie heb je meer geleerd?

Zo werkt het ook met humor. Lachen is een leermiddel en onze acteurs hebben de zwarte lachband.

De lach opent het brein waardoor er ruimte ontstaat om op een nieuwe manier naar de situatie te kijken. Lachen is de beste remedie tegen angst. Probeer maar eens om te lachen en tegelijkertijd bang te zijn. Dat gaat je niet lukken.

Wanneer je ergens om kunt lachen, verliest het z’n emotionele lading. En sta je open voor een nieuwe leerervaring.

6. Opluchting: ‘ik ben niet de enige’

Wie een show van Studio Spaak bijwoont, merkt al snel: ‘Verrek, ik ben niet de enige.’ En dat is een waardevol inzicht, dat je niet de enige bent. Dat anderen met dezelfde dingen worstelen als jij.

Dat ook succesvolle managers, dokters en zelfs verandergoeroes kampen met vooroordelen, vastgeroeste patronen en ingesleten routines.

Het lucht op. Je beseft: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Dus waarom zou je je schamen? En dat zorgt er weer voor dat je er samen over kunt praten. En het samen kunt oplossen.

Bel en boek

Wil je een show boeken of heb je er vragen over? Bel Natasha (06-24809253) of Tim (06-41474673). Let op: als we niet opnemen, zitten we waarschijnlijk net in een voorstelling. Laat een bericht achter of stuur een mail naar info@studiospaak.nl.