Cultuurverandering in organisaties

Van Stroef naar Soepel,

Dankzij de komische interventies van Studio Spaak

Cultuurverandering loopt vaak stroef in organisaties. Het lijkt niet erg tastbaar en zorgt voor een hoop gedoe. Toch is de cultuur de grootste voorspeller van succes in organisatieverandering. Veranderkundigen zijn het erover eens: “Culture eats strategy for breakfast”. Je moet er dus iets mee of je het nu wilt of niet. De Organisatiecultuur kan voór je werken, of tégen je. Wie er te weinig aandacht voor heeft, graaft zijn eigen graf. Wie probeert haar te beheersen krijgt vooral hakken in het zand. Wie haar op intelligente wijze weet te beïnvloeden, die plukt er de vruchten van. Maar hoe? Hoe zorg je voor duurzame cultuurverandering zonder gedoe?

Herkenbaar? Wij helpen jou verder!

 

veranderprocessen stroef naar soepel

Ingrediënten voor een soepele cultuurverandering

Wij van Studio Spaak hebben een methode ontwikkeld om cultuurverandering in organisaties soepeler te laten verlopen. Via de volgende 5 stappen

1. Laten zien wat er speelt.

Wij halen naar boven wat er speelt en laten zien welke patronen en paradoxen daaronder zitten. Via de ‘Zo ben ik nu eenmaal’ show en via scenes op maat. Zodat iedereen ziet dat schuldigen aanwijzen geen zin heeft, maar verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag des te meer.

2. Spiegelen op houding en gedrag

Een cultuur is zo veranderbaar als de houding van de individuen in de groep. Daarom werken we aan het creëren van een flexibele grondhouding, via onze workshops, shows en  individuele coaching.

3. Het goede gesprek faciliteren.

Wat zijn de ‘Zo doen we het hier’ patronen in jullie organisatie en welke kant willen jullie op? Wij vinden jullie gezamenlijke urgentie om te verbeteren vanuit wat er bij jullie “normaal” is.

4. Concretiseren.

Mooi al die grote woorden en containerbegrippen. Maar wat betekent dat op gedragsniveau? Door dilemma’s uit te spelen wordt helder wat ieder individu te doen staat om de gewenste cultuur te bereiken.

 5. Vooruitgang zichtbaar maken.

 

Veranderen gaat in kleine stapjes. Wij helpen jullie met overzichtelijke verbeterchallenges.  Om de moed erin te houden maken wij de invloed van jullie acties steeds tussendoor zichtbaar en zie je hoe zelfs onze ‘Zo ben ik nu eenmaal’ types in staat blijken tot transformatie.
 

Wij zetten humor in bij cultuurverandering

Door gebruik te maken van ons talent voor comedy in onze workshops, trainingen (gegeven met acteurs en trainers) en natuurlijk in onze ‘Zo ben ik nu eenmaal’ show, zorgen we dat cultuurverandering weer leuk wordt. Vanuit onze theater achtergrond zijn wij als geen ander in staat om af te stemmen op de cultuur in jouw organisatie en die daarna op liefdevolle wijze ter discussie te stellen.

Waarom geloven wij dat humor helpt?

1) Humor spiegelt. Je kunt mensen wakker schudden zonder ruzie te krijgen en heikele thema’s aansnijden zonder gedoe.

“If you want to tell people the truth, make them laugh, or they’ll kill you”     – Oscar Wilde

2) Humor ontspant. Waardoor je brein zich openstelt voor feedback en leerervaringen.

“Eerdere dure trainingen van pretentieuze bureaus hadden weinig effect. De collega’s stonden er simpelweg niet voor open. Bij jullie was dat heel anders”

3) Humor geeft inzicht. Het helpt je om met afstand naar patronen te kijken, zowel naar die van jezelf als naar die binnen de cultuur van jouw team of organisatie. 

“Oh help.. wat ik nu doe lijkt wel een beetje op die ene scene van Studio Spaak….”

4) Humor verbindt. Het maakt gelijkwaardig (van CEO tot receptionist) en maakt mensen milder naar elkaar.

“Goh, nooit gedacht dat die collega hetzelfde wilde als ik.. ik heb hem al die jaren verkeerd begrepen”

5) Humor geeft plezier en energie. Wie kan het niet gebruiken op de werkvloer? Al helemaal tijdens veranderprocessen.

“Eindelijk weer eens een leuke teambijeenkomst”

persiflage Rick - veranderprocessen
lachen met Studio Spaak - veranderprocessen in organisaties
veranderprocessen in organisaties

Wil je meer weten over onze aanpak?

Neem contact met ons op!