Het nut van liefdevol uitgelachen worden

14 mei 2020 | Artikelen, Blogs

Ik sta mijn tanden te poetsen. “En NU luisteren,” hoor ik mijn partner beneden op luide toon roepen. “Nee neeee neeeeeee ik wil naar mamaaaaaa,” brult mijn 5-jarige zoon een tikje overdreven. Ik loop snel de trap af. M’n zoontje stort zich dramatisch rond mijn knieën. Mijn vriend kijkt me geïrriteerd aan. De stoom komt bijna letterlijk uit zijn oren. ‘Waag het niet nu de lieve mama uit te hangen,’ vertellen zijn priemende ogen me. Ik troost mijn zoon maar een heel klein beetje en beperk me tot wat algemene bemiddelende zinnetjes.

Dit is comedy
Mijn partner probeert ondertussen het waterbakje van het koffieapparaat te legen. Door de te brute kracht van zijn frustratie valt de inhoud over zijn broek. Er volgt een tirade in de keuken. Het zou gemeen zijn om nu in lachen uit te barsten. Maar van binnen denk ik: dit is comedy! Een kruising tussen Fawlty Towers, Mister Bean en Bernard de Beer. Die laatste is een kinderserie over een boze beer die steeds bozer wordt, waardoor er steeds meer misgaat en hij nog bozer wordt and so on. Mijn vriend met zijn kletsnatte broek vindt de situatie allesbehalve grappig. Wat ik best begrijp, als mij iets zoiets overkomt, zie ik daar de humor ook niet van in. En dat gebeurt in dit huishouden regelmatig, aangezien kleuters erg pragmatisch zijn als het om favoriete ouders aankomt.

Zelfspotblik
Als ik wanhoop in een situatie kan ik er niet om lachen. Laat staan dat ik het leuk vind als iemand anders daar wel lol aan beleeft. Maar soms zit je zo verstrikt in je eigen hersenspinsels dat een beetje humor precies is wat je op dat moment verder kan helpen. Via de zelfspotblik kom je namelijk vaak tot briljante ideeën, die een situatie kunnen doen kantelen. Ik zie het vaak in workshops. Een deelnemer vertelt fronsend en bloedserieus zijn verhaal. Ik onderbreek hem al vrij snel en laat hem vanuit een humoristische blik naar de situatie kijken. Stap voor stap zie ik dan ontspanning. Wanneer je jezelf van een andere kant bekijkt, is het makkelijker om vaste denkbeelden los te laten. Sommige deelnemers schieten letterlijk in de lach over zichzelf. Dat is mooi om te zien. En wanneer zij naar huis gaan met een ‘ik ga morgen iets anders uitproberen‘ ben ik een happy coach.

Kampioen goed bedoeld advies
Humorvol coachen werkt geweldig. Helemaal als we eerst de ‘Zo Ben Ik Nu Eenmaal’ show met elkaar hebben gekeken. Een onmisbare opwarmer om snel in de juiste open leerstand te komen. Bij mijn eigen partner ligt dat een stukje lastiger. Daar houd ik op het moment zelf natuurlijk wijselijk mijn mond. Al moet ik toegeven dat ik daar heeeel erg mijn best voor moet doen. Zoals zoveel trainers ben ik kampioen goed bedoeld advies op het verkeerde moment. Ik wacht daarom tot we ‘s avonds met een glas wijn op de bank zitten voor ‘Een huis vol’, het ultieme troostprogramma voor iedereen met jonge kinderen. Of we kijken naar Leaving the house with children of andere sketches van de stand-upkomiek Michael McIntyre. Na zoiets komt het gesprek ineens vanzelf.

Liefdevol lachen
Ik begin dat gesprek met vertellen over mijn eigen klungelige situaties. Op dat soort momenten vragen wij elkaar ineens uit ons onszelf om goedbedoelde adviezen. Hoezo regels voor feedback?? Gooi ze in de prullenbak! Als je tenminste geen echtscheiding wilt veroorzaken. Wanneer we mogen lachen om anderen, durven we vaker om onszelf te lachen. En als we om onszelf kunnen lachen, zijn zelfinzicht en verandering dichterbij dan ooit tevoren. Mijn ongevraagde en goedbedoelde advies is dan ook: lach liefdevol om anderen (dat kan best mits OP HET JUISTE MOMENT!!!) en.… lach altijd het meeste om jezelf!

Benieuwd naar wat Studio Spaak jouw veranderproces te bieden heeft?

Download onze brochure en/of bekijk hier onze pakketten.

Deel op Social Media