“Mag ik jou een tip geven?”

30 april 2019 | Portretten

Anita is niet alleen assertief, ze is ook de meest attente tipgever die je je maar kunt voorstellen.

Toen het team op cursus was vorige week ging Anita na afloop direct naar de cursusleider. Zij wilde even melden dat ze het idee had dat er toch wat teamleden afhaakten tijdens de workshop. Misschien was het een goed idee was om na de pauze wat afwisselendere werkvormen te gebruiken? Ze maakte zich ook wel een beetje zorgen om haar stille collega’s. Mensen als Fatma en Gerda en Willem, die nooit het achterste van hun tong lieten zien, die waren toch wel aan het ‘duiken. Het was verder geen kritiek natuurlijk, maar Anita dacht, ik zeg het toch maar even. Anita werkt hier namelijk al 9 jaar en zij kent dit team goed. Ze heeft in een grijs verleden zelf ook trainingen gegeven, dus zij weet wat het is.

Zo weet Anita heel wat. Ze weet precies wat anderen nodig hebben en op welk moment. Als je haar een uitnodiging stuurt zegt zij niet gewoon: ik kan niet. Maar zal zij nooit nalaten erbij te vermelden dat dat komt omdat jij de uitnodiging veel te laat aan haar gestuurd hebt. “Neem het mee, voor de volgende keer! Mensen hebben het druk he?” (Vooral als ze zo belangrijk zijn als Anita natuurlijk. )

Wat Anita alleen niet weet: Is dat de workshopleider die nacht zwetend wakker wordt met het rood aangelopen enthousiaste gezicht van Anita voor zich. Dat collega Fatma thuis vloekend tegen haar man tekeer gaat over de opmerking die Anita nu weer gemaakt heeft en dat Anita de laatste tijd nooit meer ergens voor wordt uitgenodigd.

Hoe kan ze dat ook vermoeden? Mensen reageren doorgaans op Anita’s attenties met de zin:” Bedankt voor de tip”, begeleid door een flauw glimlachje. Soms verdedigen ze zich nog even door aan te geven dat ze dat zelf natuurlijk ook al bedacht hadden. Maar zodra ze merken dat Anita daardoor nog feller van wal steekt en haar tips nog een keer gaat herhalen, houden ze daar snel mee op en vallen ze terug op zinnen als “Goh Anita, bedankt, Ik neem het mee… ” Dat ze het zeggen met geknepen billen ziet Anita niet.

Mocht Anita dit te weten komen dan heeft ze daar vast ook nog wel een tip voor: Als je geen ongevraagd advies wilt, dan kun je toch gewoon zeggen: “Ik vind het niet zo prettig dat je me ongevraagd advies geeft.” Dat zou zij tenminste zelf doen, met mensen zoals zij zelf… En zij kan het weten. Dus, neem het mee in situaties waarin je nog eens zo’n Anita tegenkomt. En: vraag de volgende keer attente types als Anita gewoon zelf om advies hoe je met hen moet omgaan, zonder volledig onzeker te worden.

Het is maar een tip, doe ermee wat je wilt 😉

 

 

Benieuwd naar wat Studio Spaak jouw veranderproces te bieden heeft?

Download onze brochure en/of bekijk hier onze pakketten.

Deel op Social Media