Mensen veranderen echt alleen als ze het zelf willen

25 april 2018 | Artikelen

HELP! We gaan veranderen. We gaan per direct over op zelfsturende teams. Terwijl ik net zo gewend was om de leiding te hebben. Het was net allemaal zo heerlijk overzichtelijk. Krijg ik er natuurlijk ineens allemaal taken bij, taken die ik er helemaal niet bij kan hebben. Of nog erger: dan moet ik dingen uit handen gaan geven. Nou, daar zitten mijn mensen helemaal niet op te wachten! Die hebben duidelijke leiders nodig. Waarom kan hier nooit eens een keer iets blijven zoals het was????? Het ging toch goed zo?

Organisaties willen weleens wat anders. Maar mensen? Die zitten daar niet altijd op te wachten. Sterker nog. Anderen veranderen vinden we geweldig. Maar zelf veranderen? Daar houden we niet zo van. We klampen we ons vast aan wat we kennen. We nestelen onszelf in veilige vaste gewoontes. Zelfs als verandering de dingen alleen maar beter maakt, dan nog vinden we het moeilijk ermee om te gaan. We weten het namelijk niet zeker. Wordt het echt wel beter met die zelfsturende teams?

Wat nu:

In de weerstand gaan?

Hakken in het zand?

Onderduiken?

Kan

Wat ook kan; je laten inspireren door de ‘Zo ben ik nu eenmaal’ show van Studio Spaak.

De Zo ben ik nu eenmaal show maakt toeschouwers samen op een luchtige manier bewust van hun eigen rol op het gebied van veranderingen. Een ideale kick-off die zorgt voor zelfreflectie, zelfspot en die lucht geeft aan dat wat zwaar voelt. Die op een constructieve manier bespreekbaar maakt wat normaal gesproken alleen “offstage” in klaag en roddelgesprekken voorbij komt. Die de mechanismen eronder blootlegt en mensen aanzet om zichzelf te onderzoeken op hun eigen “Zo ben ik nu eenmaal gehalte”. Wij geloven namelijk dat mensen uiteindelijk alleen iets aan hun gedrag veranderen als ze dat zelf willen.

De Zo ben ik nu eenmaal show duurt 60 minuten en kan plaatsvinden gewoon bij jullie op de werkvloer (in auditorium, grote vergaderruimte of congreszaal.) De show wordt vaak gebruikt als kick-off of als afsluiting. Na 60 minuten samen kijken, achterover zitten en lachen. Kunnen jullie ervoor kiezen om direct zelf aan de slag te gaan (of aan de borrel), of kun je kiezen voor een korte interactieve Spaaksessie. Dit is een dynamische 20-30 minuten durende terugkoppeling waarin dagvoorzitter Natasha Schulte met de zaal op zoek gaat naar jullie eigen ‘zo ben ik nu eenmaal’ gehalte. Eventueel gevolgd door een workshop waarin medewerkers worden uitgedaagd uit hun comfort zone te komen en te ervaren dat ze flexibeler zijn dan ze zelf ooit hadden gedacht.

Wil je humoristische handvatten om weerstand tegen verandering bespreekbaar te maken? Wil je geen belerende presentatie. Maar een programma op basis van empathie en zelfreflectie? Dan ben je met de Zo ben ik nu eenmaal show aan het goeie adres.

Bel Tim (06-41474673) en bespreek wat er mogelijk is voor jullie organisatie of bekijk eerst filmpje en lees de publieksreacties

Benieuwd naar wat Studio Spaak jouw veranderproces te bieden heeft?

Download onze brochure en/of bekijk hier onze pakketten.

Deel op Social Media