5/5

“Wie serieus wil groeien moet zichzelf niet te serieus nemen.”

Diensten

Teamcoaching

‘Studio Spaak heeft ons geholpen het teamgevoel van het rapportageteam te verbeteren. Echt een succes waar we nu de vruchten van plukken.’
M. van der Mooren – CFO Feenstra

‘De aanpak van Studio Spaak voelt als een warme jas die je nooit meer uit wilt doen.’
J. van Hamersveld – Teamleider Feenstra

Redenen om te starten met teamcoaching

In elk team loopt wel eens iets spaak, maar wat als er meer aan de hand is? Of het nu gaat om conflicten, tegenslagen, ziekte, wisselingen of oud zeer. Of je nu te maken hebt met uitgesproken karakters binnen het team of externe omstandigheden die de samenwerking onder druk zetten, teamcoaching helpt om obstakels inzichtelijk te maken en de positieve dynamiek te versterken.

3 tot 9 maanden
5 tot 15 personen
2 trainers bij 8 personen of meer

Op ontspannen wijze komen tot teamtransformatie

Van tegenvallende resultaten tot moeizame communicatie of een slecht imago binnen de organisatie, soms heeft een team dringend behoefte aan verandering. Wij van Studio Spaak geloven dat je veranderen het beste op een ontspannen manier kunt doen. Hoe? Dat doen we in drie fases.

Fase 1: Een spiegel op patronen

Aangezien teamverandering alleen ontstaat wanneer alle individuen zich actief inzetten voor het traject, starten we met een individuele intake.

Welke obstakels worden er ervaren? Waar denken we hetzelfde over? Welke verschillen zijn er? Wat belemmert ons en welke hulpbronnen kunnen we benutten?

Na het zorgvuldig in kaart brengen van alle perspectieven stellen we een traject voor dat recht doet aan de behoeften van het team. Dat traject begint bij ons altijd met het delen van de analyse op basis van de intakegesprekken. Dat is een krachtige interventie. Een spannend moment, want hier worden de patronen van het team herkenbaar in beeld gebracht.

Voordat we hierop inzoomen, organiseren we een luchtige start waarmee we zorgen voor een constructieve en openhartige toon van gesprek. Door samen te kijken naar lastig gedrag van onze ‘Zo ben ik nu eenmaal’ types ontstaat de ruimte om met een frisse blik naar je eigen gedrag te kijken. Zie ze in actie: touwtjes in handen Tilly, kom niet aan mijn Pritt stift Rick, directeur open deur Dries en kantelkoning Jack.

Zo erg als onze ‘Zo ben ik nu eenmaal’ types zijn jullie zeker niet. Hoe groot het probleem in jouw team ook lijkt als je er middenin zit, er zijn altijd meer teams die dit meemaken. Communiceren blijft een uitdaging, we willen allemaal onszelf kunnen zijn én samen resultaten boeken. Logisch dat dit vaak spaak loopt.

Na de luchtige start en de analyse presenteren we de vervolgstappen en komen we samen tot een plan waar iedereen achter staat. Door vanaf de start te zorgen voor commitment van het hele team kunnen jullie samen de eindstreep halen, ook als het onderweg spannend wordt. Vaak kunnen teams na deze eerste fase al gelijk zelf met verbetering aan de slag.

Fase 2: Groeien en transformeren als team

Tijdens de tweede fase doen we interventies om op verschillende niveaus de samenwerking te verbeteren. We stellen het gezamenlijke doel vast, herijken de spelregels en afspraken binnen het team en bouwen aan een professionele cultuur van vertrouwen.
We helpen de teamleden om op één lijn te komen over hun gezamenlijke belang en doel.
We maken nieuwe afspraken met het team over hoe ze wel en juist niet willen samenwerken en wat dit vraagt van ieders gedrag en van de formele overlegstructuur.
Op het niveau van de relatie helpen we ruis op de lijn op te lossen, waardoor de uitwisseling van informatie weer goed kan stromen binnen het team.

In drie tot acht dagdelen nemen wij afwisselend de rol aan van gespreksleider, communicatietrainer en coach on the job.

  • Als gespreksleider pakken we lastige teamdilemma’s aan en verhelderen we zowel rollen binnen het team als de positionering van het team in de organisatie.
  • Vanuit onze rol als communicatietrainer oefenen we met thema’s als feedback, constructieve gespreksvoering, effectiviteit en leiderschap.
  • Met coaching on the job kijken we mee tijdens vergaderingen en geven we feedback on the spot.

Omdat je als team het beste kunt groeien als ook de individuen zich ontwikkelen, bieden we naast activiteiten met het hele team ook individuele (leiderschaps)coaching en mediation aan. Net wat jouw team nodig heeft.

Fase 3: Van transformeren naar verankeren

Na de tweede fase inventariseren we met alle teamleden wat de teamcoaching heeft opgeleverd. Door reflectiemomenten af te spreken en vervolgafspraken te maken, zorgen we dat de groei en ontwikkeling zich doorzet als wij weg zijn. Na een paar maanden nemen we weer contact op om te horen of de ontwikkeling zich voortzet als gehoopt. Zo zorgen we dat er een duurzame verandering teweeg wordt gebracht en jouw team vol energie en met hernieuwde motivatie verder kan.

Krachtig groeien en veranderen

  • Luchtige aanpak om beweging te brengen in wat spaak loopt
  • Herkenning en bewustwording van hardnekkige teampatronen
  • Commitment van het hele team van begin tot eind
  • Structurele verbetering dankzij nieuwe inzichten, vaardigheden en afspraken

'Van zo zijn we nu eenmaal, naar zo kan het ook!'

Wil je meer weten over de impact van de Studio Spaak aanpak? Ben je nieuwsgierig naar de effecten van humor bij gedragsverandering? En wil je een diepgaande transformatie teweegbrengen voor je team?

Anderen over onze veranderinterventies

Wil je weten welke trajecten wij voor andere organisaties hebben verzorgd? Lees dan verder bij cases of bekijk onderstaande reviews.

‘Humor wisselt af met een scherpe inkijk in vast zitten in gedrag’
M. Schoorel
Directeur MBO Rijnland
‘De aanpak van Studio Spaak voelt als een warme jas die je nooit meer uit wilt doen.’
J. van Hamersveld
Manager Feenstra
“Een echte aanrader als je eens op een andere manier aan de slag wil met verandermanagement”
L. Regter
Manager gemeente Amsterdam
“Het zorgde voor hechtheid binnen de groep en heeft toch de vinger op de zere plek gelegd”
A. Zaalberg
Werkgroep professionalisering Prorail
“Iets luchtigs, dat geen weerstand oproept maar dat mensen wel wakker schudt”
F.
Hoofd HR Overheid
‘Echt een aanrader als je je organisatie bewust wilt laten worden niet alleen over het doen en laten, maar ook over hoe het anders zou kunnen!’
A. Debón
Operationeel Directeur Aiden
‘Was een hele humorvolle maar vooral ook nuttige bijeenkomst. Aanrader!’
F. Brokers
Rector De Amersfoortse Berg
‘Een effectieve en vooral heel leuke manier om samenwerking in teams en organisaties bespreekbaar te maken.’
L. Richter
Manager Gemeente Amsterdam
‘Vol humor, durven kijken naar jezelf in plaats van "wijzen" naar een ander, nadenken over eigen gedrag: een echte spiegel!’
M. van Zanten
Univé Zuid Holland
‘De show is indringend, confronterend, en humoristisch! Ik kan de show van harte aanbevelen als je op zoek bent naar iets waarbij je de groep (inclusief jezelf) een spiegel wilt voorhouden.’
P. van Leeuwen
ROC TOP

'Van zo zijn we nu eenmaal, naar zo kan het ook!'

Download de brochure​

Door dit formulier in te vullen, ontvang je de brochure binnen
enkele ogenblikken per e-mail.