“Ik heb nu eenmaal het hart op de tong”

4 juni 2019 | Portretten

“Niets zeggen” mompelt Ineke als ze haar dochter ziet hannessen met luiers en rompertjes. Zij draaide er vroeger haar hand niet voor om; ze verschoonde 3 kinderen tegelijk met 1 hand. Maar nee, Deze generatie is heel anders. Als zij haar dochter hoort praten:“ Mam, je moet het wel precies in de juiste volgorde doen, kleine Annika is erg gevoelig”, krijgt Ineke het Spaans benauwd. Zij weet wel waarom die kinderen zo gevoelig zijn; omdat ze als prinsessen op de erwt behandeld worden! Daarom!

Vroeger zei Ineke precies wat ze dacht. Altijd. Tot ze ontslagen werd en ook nog eens in relatietherapie te horen kreeg dat ze “aan zichzelf moest werken”. Blijkbaar was ze te direct. Ze mocht zich niet meer met anderen bemoeien. Maarja; hoe doe je dat als je het hart op de tong hebt?

Moest ze er dan niets van zeggen als haar beste vriendin Sylvia weer een foute man heeft uitgekozen? Of als zoon Thomas op het punt staat een baan aan te nemen waarvan hij doodongelukkig wordt? Of als de baas er weer eens een verandertraject doorheen wilde duwen waar niemand op zat te wachten?

De therapeut van Ineke was er vrij duidelijk over: mond dicht. Dus terwijl zij ziet hoe dochter Ellis, onder invloed van betuttelende echtgenoot Patrick, haar kinderen totaal verpest, houdt Ineke zich in. 

Ook bij haar nieuwe werkgever laat Ineke niet het achterste van haar tong zien. Hoeveel enquetes er ook gehouden worden. Al borrelt het en kookt het van binnen. Zij kropt het op en slikt het in als een volleerd vuurvreter. Tot het eindelijk vrijdag is en goddank het wekelijkse koffie uurtje met buurvrouw Sharida is aangebroken.

Ineke kijkt op de klok. Precies 1,5 uur de tijd heeft ze om alles dat ze heeft ingehouden over Sharida uit te storten. En om 11.30 uur staat ze weer buiten met een opgeruimd gevoel. Zo, nu kan ze er weer een weekje tegen. 

 

Benieuwd naar wat Studio Spaak jouw veranderproces te bieden heeft?

Download onze brochure en/of bekijk hier onze pakketten.

Deel op Social Media