5/5

“Wie serieus wil groeien moet zichzelf niet te serieus nemen.”

Blog

Is jouw organisatie al WOO-proof?

De WOO: Wet Open Overheid. Alle Nederlandse overheidsinstellingen moeten er iets mee. Weer zo’n een transitie, die lang niet door iedereen juichend wordt ontvangen. Ja, een transparante overheid willen we allemaal wel, maar we zijn ook maar al te graag “Baas in eigen mailbox”. We willen het liefst meer betrokken burgers, maar wat als dit betekent dat de burger zich ineens met alles gaat bemoeien?

Dat was ook niet helemaal de bedoeling. En al het extra werk? Balen we daarvan, of zien we het als een kans om meer orde te creëren?

Je ziet, bij elke transitie komen er vele dilemma’s en tegenstrijdigheden kijken. Grote kans dat dit tot spanning en gedoe leidt! Wil je dit gedoe voor zijn? Mooi! In dit artikel geven we je voorbeelden van gemeentes die de transitie naar “open” zijn doorgegaan en hoe Studio Spaak in dit proces te werk gaat.

Ontspannen veranderen naar een WOO-proof organisatie

Het begon bij de Gemeente Den Haag, die ons vroeg een maatwerk programma over de WOO te maken. Studio Spaak maakte de sketch “Ieder WOOtje is een kadootje” die we speelde op het VNG congres op 2 November 2023. In de video hieronder krijg je een smaakproefje van de sketch. Wil je de hele sketch zien? Dat kan hier.

Na het congres vertrokken we naar het Haagse gemeentehuis. Hier informeerde we mensen over
e-mailarchivering door middel van een ludiek pop-up theater. Benieuwd hoe dit eraan toeging? Kijk dan deze video!

De opvoering bij het congres, en het pop-up theater was een stormend succes. Het leidde tot een overvloed aan reacties en aanvragen van organisaties die iets soortgelijks wilden. De geïnteresseerden waren niet alleen gemeentes, maar ook allerlei andere instanties. Hoe mooi is deze co-creatie! Het stokje wordt nu overgedragen naar de Gemeente Rotterdam, die door ons een sketch laat maken over actieve openbaarmaking, die we in November voor hen gaan spelen in het kade WOOvember. Kom dat zien, kom dat zien!

Ook de Gemeente Enschede is “open”! In de week van Open Enschede spelen we de ‘Zo ben ik nu eenmaal’ show en sluiten we deze af met een stuk maatwerk over de WOO.

Theater als uitgangspunt bij verandering

In zowel onze theatershow, als de maatwerk sketches komen al onze ‘Zo ben ik nu eenmaal’ types terug. Rick, Tilly, Jack en Dries worden in alle theater uitingen meegenomen en representeren de klassieke werknemers en collega’s die je bij jou op kantoor ook wel eens tegenkomt. Een combinatie van de theatershow en een maatwerk-sketch is praktisch een avondvullende voorstelling! Naast theater bieden wij ook trainingen, trajecten en masterclasses aan, die je met een tikkeltje humor leren om te gaan met veranderingen. Kortom, een mooi menu om uit te kiezen. Alle diensten die wij aanbieden zijn gericht op de verdieping induiken en samen een middagje lachen; de ultieme manier van verbinden!

Wil jij ook theater inzetten om de transitie naar een WOO-proof organisatie ontspannen te laten verlopen? Plan dan een kennismaking in! Wie weet duiken onze archetypes binnenkort ook op in jouw organisatie.

WOO show

Wil je ook soepel veranderen op de werkvloer?

Download de brochure

Door dit formulier te verzenden ontvang je de brochure binnen enkele ogenblikken in je E-mail box. Velden met een * zijn verplicht.