5/5

“Wie serieus wil groeien moet zichzelf niet te serieus nemen.”

Blog

Zoë Zelfoverschatter (Zo is zij nu eenmaal)

We hebben allemaal patronen in ons gedrag. Sommige zijn helpend, andere niet zo. Zijn ze nog te veranderen, of zijn we dan onszelf niet meer?

Met enige humor naar jezelf kijken is een kunst op zich. Daarom schreven wij een serie portretten met typerende patronen. Wat herken jij?

Zoë Zelfoverschatter (Zo is zij nu eenmaal)

“Begin maar vast, ben er in 5 min!”

Terwijl ze zich in de spijkerbroek wurmt die ze een maat te klein heeft gekocht kijkt Zoë op de klok. 
Ze moet nog: ontbijten; twee kindertassen inpakken; een kauwgompje uit het haar van dochter kammen; haar eigen schoenen en jas aandoen en de voorruit van haar auto krabben. En dat alles binnen 10 minuten..

zelfoverschatter heeft haast

Superman zelf zou het nauwelijks redden, maar Zoë heeft voor hetere vuren gestaan. Oké ze is misschien een tikkeltje te laat bij die vergadering. Maar goed, als de kinderen gewoon even meewerken, dan haalt ze die 5 minuten makkelijk in. “Jongens loop eens door met die schooltasjes!“ De juf vraagt nog iets. Dat kun je natuurlijk niet negeren. 

De vergadering begint om 10.00 uur. 10.15 staat aankomsttijd op haar navigatie. “Xcuus begin maar vast, ben r in 5 min!” luidt het app-je dat ze met 1 hand typt voor het rode stoplicht. Dat inmiddels groen is, blijkt uit het getoeter achter haar. 

“Sorry jongens, het duurde IETS langer dan ik gedacht had.” “Er kwam EVEN IETS tussen.” “Het liep EVEN anders dan ik wilde vanochtend”. Klinkt het als ze uiteindelijk om 10.30 met veel bombarie op haar plek gaat zitten. Collega’s Henk en Annie kijken er niet meer van op. Zij doen hun best om zich niet te laten afleiden door Zoë’s uitgebreide arsenaal aan excuusteksten (met als terugkerend thema de woorden ‘even’ en ‘iets’).  

In haar eigen oren klinken haar excuses elke dag totaal anders. Waardoor het nauwelijks opvalt dat ze elke dag te laat is. Een laatkomer zou ze zichzelf daarom ook zeker niet noemen. Zij is eerder een optimist. Tijd heb je niet, dat máák je! Toch?

Zo is zij nu eenmaal

Zoals Zoë, de klassieke zelfoverschatter, hebben we allemaal patronen in ons gedrag. Sommige zijn helpend, sommige zitten in de weg. De vraag is: zijn ze nog te veranderen, of zijn we dan onszelf niet meer? Met enige humor naar jezelf kijken is een kunst op zich. Daarom schreven wij een serie portretten met typerende patronen. Wat herken jij?

Wil je ook soepel veranderen op de werkvloer?

Download de brochure​

Door dit formulier in te vullen, ontvang je de brochure binnen
enkele ogenblikken per e-mail.