5/5

“Wie serieus wil groeien moet zichzelf niet te serieus nemen.”

Blog

Een flexibele houding van medewerkers is essentieel in een veranderproces

Wil jij ook leren hoe je flexibel jezelf kunt zijn? Lees dan verder

Op de voetbalvereniging ben je misschien de grapjas, op je werk die saaie collega en bij je ouders de geanimeerde verteller. Op vakantie de speelse vader die gek kan doen, en de rest van het jaar die strenge man die zorgt dat ze hun bord leegeten.

We gebruiken het elke dag; ons vermogen om te schakelen. Ondertussen voelt het in bepaalde contexten vaak alsof we vastzitten aan een bepaalde rol. Alsof we op het werk alleen maar die saaie collega kunnen zijn of in onze relatie altijd de zwijgzame. We denken: “Zo ziet iedereen me nu eenmaal”, of “Zo doe ik hier altijd”, dus.. “Zo ben ik nu eenmaal”. Jij speelt de rol die van je verwacht wordt en hierdoor vergeet je soms dat je ook andere kanten in je hebt. Hoe vaak schakel jij van gezicht naar gezicht, van rol naar rol? Ben je bereid te experimenteren met ander gedrag?

Schakelend door een veranderproces

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met veel verschillende gezichten als authentieker worden ervaren. Mensen die hun gedrag kunnen aanpassen op de situatie en veel schakelen worden eerder gezien als sociale types en als sterke leiders. Ook organisaties zijn er blij mee; medewerkers die zich makkelijk aanpassen gaan makkelijker mee in een veranderproces. Bovendien: als mensen durven ‘kleur’ te bekennen komt dat ten goede aan de diversiteit van teams. Die diversiteit heb je als team nodig om goede besluiten te nemen. Geen enkele organisatie wil tenslotte een massa grijze muizen die allemaal hetzelfde zijn. Vroeger waren we misschien blij als werknemers voorspelbaar waren, bij modernere manieren van organiseren wordt het zien van de hele mens achter de werknemer steeds belangrijker, zoals ook Frederic Laloux beschrijft in zijn boek Reinventing organisations.

Toch vinden veel mensen het moeilijk om af en toe hun andere gezichten te laten zien. Vooral op het werk. Waarom is dat? Het is niet dat we het niet kunnen; in andere situaties zoals de voetbalclub hebben we er immers geen problemen mee. Het heeft te maken met moed. We durven het niet.

Zo ben ik nu eenmaal

We hebben allemaal het verlangen om congruent te zijn. Voorspelbaar, betrouwbaar. We denken dingen als: “Dan voel ik me bekeken, dan kom ik niet geloofwaardig over, dan ben ik mezelf niet meer”. “Zo ben ik nu eenmaal”. Wij hoorden het zo vaak dat we besloten er een voorstelling over te maken; de ‘Zo ben ik nu eenmaal’ show. We spelen deze show in organisaties met aansluitend een workshop. Voor ons acteurs is het namelijk het meest natuurlijke wat er is; schakelen. Wij weten dat het een vaardigheid is die je kunt oefenen. Hoe het voelt voor jou als je nieuw gedrag uitprobeert (namelijk gek ongeloofwaardig en belachelijk overdreven) zo komt het meestal bij lange na niet over. Onze trainers en acteurs helpen jou om het nieuwe gedrag te laten passen bij wie jij bent en wat jij wilt, zonder dat je altijd hetzelfde hoeft te zijn. Je bent meer dan je denkt!

Geen veranderproces zonder nieuw gedrag op de werkvloer

In de workshops na de show laten we deelnemers oefenen met nieuw gedrag op personages uit onze show. Geen traditionele rollenspellen, maar veel speelser: gedrag uitproberen waar je nieuwsgierig naar bent, maar wat je normaal nooit zou laten zien. Op die manier komen mensen nieuwe kanten van zichzelf tegen waardoor mensen echte vrijheid ervaren en het vermogen om te schakelen ontdekken dat van nature iedereen heeft.

studio spaak workshop tijdens een veranderproces

Ontspannen veranderen

Die ervaring van vrijheid is vaak precies wat er in veranderprocessen ontbreekt. Wij mensen zijn van nature gewoonte dieren dus als we plotseling “moeten” veranderen dan zetten we al snel onze hakken in het zand. De organisatie wil verbeterdoelen halen en wij mensen moeten mee en we “moeten” dus flexibel zijn. Juist in die omstandigheid verliezen we alle lol, gein en vrijheid om te kunnen experimenteren met nieuw gedrag. Terwijl die open houding en dat nieuwe gedrag juist is wat de organisatie nodig heeft. Wij noemen het ontspannen veranderen. Het is een tegenstelling en toch kan het samen. Maar hoe pak je het aan?

Oefenen met nieuw gedrag in je team

Wil jij ook die flexibiliteit aanboren bij je collega’s en jezelf? Kies dan voor een ongedongen manier. Bijvoorbeeld een teamuitje; waarin je de “Zo ben ik nu eenmaal” show boekt met workshop erachteraan. Die is op het eerste gezicht vooral leuk, maar traint stiekem alle vaardigheden waar jij zo naar op zoek bent.

Een veranderproces in jezelf

Ondertussen kun jij zelf elke dag oefenen; draai eens de rollen om; wees op je werk zo speels als bij je kinderen, of bij je vrouw zo grappig als op de sportclub. Het voelt misschien niet natuurlijk. Maar hoe anders jij je ook gedraagt: anderen verzinnen er zelf wel een verklaring voor. “Die John is vrolijk vandaag! Die heeft zeker een lekker ontspannen vakantie gehad”. Of “Die John heeft zeker zijn dag niet”. In 9 van de 10 gevallen zijn mensen trouwens zo druk met zichzelf bezig dat ze jouw enorme transformatie niet eens opmerken.

Dus ik zou zeggen; probeer het eens. Wees eens helemaal niet jezelf. En zie hoe collega’s reageren op dit veranderproces. Als je experiment niet goed uitvalt, kun je altijd weer terugschakelen. Je hebt zelfs kans dat je ‘normale’ patroon daarna ineens meer op waarde wordt geschat dan anders. Zelfs als je na dat moment besluit om altijd hetzelfde te zijn; het is in ieder geval een keuze.

Heb jij je weleens ‘anders dan anders’ gedragen op de werkvloer? En hoe werd daarop gereageerd? Leuk als je jouw ervaring met me deelt via Natasha@studiospaak.nl

Zo ben ik nu eenmaal

Wil je ook aan de slag met nieuw gedrag en zou je dat graag ontspannen en met humor willen aanpakken? Hier vind je meer informatie over onze ‘Zo ben ik nu eenmaal’ show en de workshops. Of plan een kennismaking met ons op om te zien wat wij voor jullie kunnen betekenen.

Wil je ook soepel veranderen op de werkvloer?

Download de brochure​

Door dit formulier in te vullen, ontvang je de brochure binnen
enkele ogenblikken per e-mail.