De wereld draait door en ik sta stil

2 mei 2018 | Blogs

Beste meneer Terlouw,                                                        2 mei 2018

Daarnet hield u een geweldige toespraak in DWDD, indringend, recht in de camera, met tranen in uw ogen van engagement.

De rillingen lopen over mijn rug over hoe treffend uw oproep was. Aan de politiek, maar ook aan ieder van ons. Een oproep tot vertrouwen, integriteit en niet wegkijken voor problemen. Een oproep om na te denken over de publieke zaak, de toekomst en volgende generaties. Ik moet er even van bijkomen en wil er over doordenken Want alleen denken, “wat mooi gezegd meneer Terlouw” is niet genoeg. Denkt u ook niet?

Mathijs van Nieuwkerk zegt:” Het emotioneert u zie ik” “Ja. Jou niet?” denk ik. Als presentator ben je alweer bezig met het volgende item. Hoe je nu een mooi bruggetje kunt maken en wat je na zo’n applaus nog kunt toevoegen. Gelukkig, denkt Matthijs: er komt een muziekje tussen. Boem. Twee tellen later, even plotseling als u kwam ben u weer verdwenen. Het volgende item wordt aangekondigt en ik denk aaaarghhhh

Nee

Wacht

Stop.

Stil even..

Wacht.

Heel even maar. Het hoeft maar een paar seconden te zijn. Dat we even met z’n allen dit op ons in kunnen laten werken, dat we er over na kunnen denken. Maar nee, zendtijd kost geld en de wereld draait door. De wereld moet blijven doordraaien. Zo is er een paar items later nog 60 % over van uw boodschap in mijn hoofd. Waarna het 8 uur journaal mij overspoeld en ik om half 9 nog 10 % over heb.

Ik verzend een tweet. Zo klaar, afgerond. Ik heb de wereld laten weten dat ik het ook inspirerend vond en 0% is er over. Draai maar weer door. Over tot de orde van de dag. Ik moet trouwens nodig aan mijn boekhouding.

Hier gaat het mis meneer Terlouw, denkt u ook niet? Om na te denken over de langere termijn, daar moeten we tijd voor uittrekken. Op zijn minst een paar minuten, liefst jaren, maar in elk geval een paar seconden. Om ons eigen belang te overstijgen en na te kunnen denken over de publieke zaak, moeten we ruimte maken. Lege tijd en ruimte om verder te denken dan ons eerste sentiment.

Ik kruip achter de computer en tik een klein stukje tekst, dit hele kleine onbeduidende stukje tekst. Om de tijd stil te zetten, om dat ene momentje van daarnet uit te rekken. Om er iets uit te leren, om het te bewaren.. Als eerste stap. Voordat ik vanavond verder denk in mijn bed over de inhoud van uw woorden.

Helaas, er zijn weinig dingen die je direct kunt oplossen als theatermaker. Minder dan een politicus wellicht. Maar dit kunnen we dan in ieder geval wel: de tijd even stil zetten. Iets langer stil staan bij bepaalde belangrijke onderwerpen. Situaties en thema’s ontrafelen, en stiltes laten vallen na wijze woorden. Zodat we met zijn allen tijd krijgen, en uitgenodigd worden om even, heel even, een pas op de plaats te maken. En wie weet ontstaan er in die stilte precies de antwoorden die we nodig hebben.

Antwoorden die verder gaan dan het populistische geroep wat iedereen wil horen. Dan de platgetreden paden en holle frasen, de gekleurde meningen en zelffelicitaties. Dat is een opdracht die ik mezelf graag geef. Om tenminste iets te kunnen doen. Want ik ben dan wel geen politicus; ook ik kan iets doen. In mijn dagelijks werk, via workshops of voorstellingen. Zoals vandaag nog in een verpleegtehuis, samen met verpleegkundigen kijkend naar hun eigen gedrag. Alle beetjes helpen, geloof ik. Wie weet tellen zelfs de paar tellen van dit kleine tekstje. Dus ach, zal ik dit haastig geschreven tekstje dan maar eens op internet gooien zonder verdere extra gedachten en correctierondes?

Het is al 21 uur. Wat is wijsheid?

Uw woorden, zo weloverwogen verdienen een beter betoog dan deze haastige krabbel. Mijn boekhouding wacht. Zo ziet u maar. Zelfs zij die pleitbezorgers zijn van langer ergens bij stil staan hebben zelf niet de rust voor een artikel langer dan dit. Kunnen de grote wereldproblemen nog heel even wachten tot ik mijn boekhouding op orde heb? De tijd zal het leren.

Benieuwd naar wat Studio Spaak jouw veranderproces te bieden heeft?

Download onze brochure en/of bekijk hier onze pakketten.

Deel op Social Media