5/5

“Wie serieus wil groeien moet zichzelf niet te serieus nemen.”

Blog

Coachen met humor: het nut van liefdevol uitgelachen worden

Ik sta mijn tanden te poetsen. “En NU luisteren,” hoor ik mijn partner beneden op luide toon roepen. “Nee neeee neeeeeee ik wil naar mamaaaaaa,” brult mijn 5-jarige zoon een tikje overdreven. Ik loop snel de trap af. M’n zoontje stort zich dramatisch rond mijn knieën. Mijn vriend kijkt me geïrriteerd aan. De stoom komt bijna letterlijk uit zijn oren. “Waag het niet nu de lieve mama uit te hangen” vertellen zijn priemende ogen me. Ik troost mijn zoon maar een heel klein beetje en beperk me tot wat algemene bemiddelende zinnetjes.

Dit is comedy

Mijn partner probeert ondertussen het waterbakje van het koffieapparaat te legen. Door de te brute kracht van zijn frustratie valt de inhoud over zijn broek. Er volgt een tirade in de keuken. Het zou gemeen zijn om nu in lachen uit te barsten. Maar van binnen denk ik: dit is comedy! Een kruising tussen Fawlty Towers, Mister Bean en Bernard de Beer (een kinderserie over een boze beer bij wie er van alles misgaat, waardoor hij steeds bozer wordt en er natuurlijk nóg meer misgaat). Ik moet mijn lach inhouden. Mijn vriend met zijn kletsnatte broek vindt de situatie allesbehalve grappig. Wat ik best begrijp, als mij zoiets overkomt, zie ik daar de humor ook niet van in.

Zelfspotblik

Als ik wanhoop heb in een situatie kan ik er niet om lachen. Laat staan dat ik het leuk vind als iemand anders daar dan wel lol aan beleeft. Maar soms zit je zo verstrikt in je eigen hersenspinsels dat een beetje humor precies is wat je op dat moment verder kan helpen. Via de zelfspotblik kom je namelijk vaak tot briljante ideeën, die een situatie kunnen doen kantelen. Ik zie het vaak in workshops. Een deelnemer vertelt fronsend en bloedserieus zijn verhaal. Ik onderbreek hem al vrij snel en laat hem vanuit een humoristische blik naar de situatie kijken. Stap voor stap zie ik dan ontspanning. Vaste denkbeelden loslaten is makkelijker als iemand je jezelf laat bekijken van een andere kant. Sommige deelnemers schieten letterlijk in de lach over zichzelf. Dat is mooi om te zien. En wanneer zij naar huis gaan met “Ik ga morgen iets anders uitproberen” ben ik een happy coach.

Liefdevol lachen

Coachen met humor werkt geweldig. Helemaal als we eerst de ‘Zo ben ik nu eenmaal’ show met elkaar kijken. Een opwarmer om snel in de juiste open leerstand te komen. Bij mijn eigen partner ligt dat een stukje lastiger. Daar houd ik op het moment zelf natuurlijk wijselijk mijn mond. Al moet ik toegeven dat ik daar héél erg mijn best voor moet doen. Zoals zoveel trainers ben ik kampioen ‘goed bedoeld advies op het verkeerde moment’. Ik wacht daarom tot we ‘s avonds met een glas wijn op de bank zitten voor bijvoorbeeld ‘Een huis vol’; het ultieme troostprogramma voor iedereen met jonge kinderen. Na zoiets komt het gesprek ineens vanzelf; ik begin dan bijvoorbeeld met vertellen over mijn eigen klungelige situaties. En op dat soort momenten vragen wij elkaar ineens uit onszelf om goedbedoelde adviezen. Want wanneer we mogen lachen om anderen, durven we vaker om onszelf te lachen. En als we om onszelf kunnen lachen, zijn zelfinzicht en verandering dichterbij dan ooit tevoren. Mijn ongevraagde en goedbedoelde advies is dan ook: lach liefdevol om anderen (mits OP HET JUISTE MOMENT). En, lach altijd het meeste om jezelf.

De ‘Zo ben ik nu eenmaal’ show

Benieuwd naar hoe die zelfspot blik in z’n werk gaat? Neem contact met ons op om verder te praten over hoe wij met humor verandering een zetje geven en wat wij voor jullie organisatie kunnen betekenen. Of boek de ‘Zo ben ik nu eenmaal’ show. Altijd een goed begin.

coachen met humor: hoe ziet dat eruit?

Wil je ook soepel veranderen op de werkvloer?

Download de brochure​

Door dit formulier in te vullen, ontvang je de brochure binnen
enkele ogenblikken per e-mail.