5/5

“Wie serieus wil groeien moet zichzelf niet te serieus nemen.”

Blog

In gesprek met de acteur achter Jack en Dries

Jack van der Vlegt en Dries Vervoort bekeken door de ogen van Tim Winkel

Dries en Jack zijn allebei ‘Zo ben ik nu eenmaal’ karakters uit de ‘Zo ben ik nu eenmaal’ show. Dries is de directeur. De grote baas die ‘prachtige’ metaforische speeches houdt over leiderschap, oppert zijn deur eruit te laten halen om zo toegankelijk mogelijk te kunnen zijn, maar eigenlijk niet weet hoe je nou echt verbinding maakt met je medewerkers. Jack is dé verandergoeroe, dé persoon die elke stroeve schroef weet los te draaien, of? Allebei niet zulke sterke luisteraars. Allebei vrij vaak overtuigd van hun eigen gelijk. We kennen ze allemaal wel. Misschien zijn we ze soms ook een beetje. Maar hoe is het om deze karakters ten volle uit te spelen? Tim Winkel is niet alleen de bedenker en maker van deze karakters en de ‘Zo ben ik nu eenmaal’ show, maar kruipt zelf ook al jaren in de huid van Jack en Dries. Hoog tijd om hem te vragen: hoe is dat nou?

Tim Dries spelen is behoorlijk leuk omdat Dries heel ver van mij afstaat. Omdat hij zo schaamteloos veel ruimte inneemt en weinig gevoeligheid heeft naar zijn omgeving. Tegenovergesteld van hoe ik ben, ik ben altijd bezig met mijn omgeving. Ik ben meer open en hij gesloten. Hij vraagt bijvoorbeeld nooit iets. Ik ben nieuwsgierig naar de ander. Hij is zo’n iemand die makkelijk aan de eettafel met een anekdote komt en daar dan rustig 20 minuten over doet. Dat zou ik niet zo snel doen.

acteur spelen Jack en Dries - foto 1

Is dat ook gelijk zijn ‘Zo ben ik nu eenmaal’ patroon?

Tim Dries heeft heel erg een beeld gemaakt van hoe een leider moet zijn. Bijvoorbeeld dat een echte baas het altijd moet weten. Hij mag geen twijfel laten zien. De vraag is alleen of hij echt dat zelfvertrouwen heeft of dat hij daar gewoon voor heeft gekozen omdat hij denkt dat zijn mensen dat nodig hebben. Bij Dries geldt het laatste. En zijn ‘Zo ben ik nu eenmaal’ houding is dat die daar niet van wil afwijken. “Zo’n baas ben ik nu eenmaal”.

En Jack’s patroon?

Tim Alles is maakbaar. Alles is te fixen.

Hoe is het om hem dan te spelen?

Tim Vreselijk. [Tim moet lachen] Nee. Vermoeiend. Vermoeiende gast. Ja het is ook weer zo’n groot contrast met wie ik ben. Het gegeven “Ik neem dat hele podium en iedereen kijkt naar mij”, die ijdelheid, heerlijk om te spelen hoor, maar gelukkig ben ik het niet. Dat ongegeneerd het podium pakken. Altijd een publiek nodig hebben. Dat heb ik helemaal niet. Ja, ik ben wel acteur, [lacht een beetje gegeneerd] dus ik heb publiek wel nodig hoor [grinnikt]. Maar ik verdenk Jack er toch van dat het niet stopt bij dat podium. En dat heb ik niet.

acteur spelen Jack en Dries - foto 2

Zijn er ook dingen in de karakters waarin je je wel kan herkennen?

Tim Zeker ja. Zeker nu met Studio Spaak, als het zakelijk wordt, dan ben ik gewoon echt zakelijk. Ik merk dat ik wel in die zin, emoties of gevoelens, naja niet echt uitschakel, maar dan gaat het wel over de feiten, zoals bij Dries. Ik ben ook wel de baas in die zin, met de acteurs en alles. Dan kunnen de acteurs allemaal vrienden zijn van mij, maar uiteindelijk gaat het om de kwaliteit die geleverd moet worden en dan kan ik ook best wel streng zijn. Bijvoorbeeld: “deze zin moet je gewoon zo zeggen, want zo staat ie geschreven”, weet je wel?

Herken je ook dingen in Jack?

Tim Ook zeker wel. Zijn drive bijvoorbeeld. Als je eventjes de manier waarop die het doet weglaat, maar kijkt naar de drive en de energie die hij heeft om altijd vooruit te willen en te zoeken naar mogelijkheden. Daar creatief mee willen zijn, op zoek willen gaan naar groei en een soort allergie hebben voor stilstand, ja dat is heel herkenbaar.

Wat is je favoriete Dries uitspraak?

Tim “Mijn deur staat altijd open, nee laat ik het nog sterker zeggen, ik laat morgen mijn deur eruit halen”. Ja. Ja dat is toch een veelzeggende zin voor Dries. En het staat ook niet ver van de realiteit. Het wordt nog steeds in verschillende vormen zo gezegd. Maar het voelt helemaal niet aangenaam of veilig. Je kan niet alleen maar roepen “Mijn deur staat toch open?!” terwijl de kloof tussen jou en je medewerkers eigenlijk gigantisch groot is. Maar helaas is dat Dries z’n blinde vlek.

acteur spelen Dries - foto 4

Favoriete Jack uitspraak?

Tim “Leven is veranderen en veranderen is leven. Dat weten we allemaal toch mevrouw? U was ook ooit een jong fris groen blaadje, maar ja, het is de natuur. Dingen veranderen”

Ik krijg gelijk zin om hem een klap te geven

Tim Hij begint eigenlijk best goed en daarna gooit hij zijn eigen ruiten in.

Hoe zou je volgens jou het beste met deze twee om moeten gaan?

Tim Bij Dries moet je goed voorbereid zijn. Goed weten wat je komt doen, waar je voor komt. Je kan niet ter plekke hardop zitten nadenken wat je ook alweer wilde. Daar heeft hij geen tijd voor. Niet wollig gaan zitten zijn of proberen dingen leuk en gezellig te maken maar toe de point komen. [Tim lacht]

Dus als je wollig gaat doen?

Tim Dan is de deur al dicht. Dan is de tijd voorbij. [lacht]

Hoe zou je het beste met een Jack moeten omgaan?

Tim Bij Jack geldt hetzelfde: concreet worden. En laat je maar coachen door hem hè! Maar dan geen genoegen nemen met gebakken lucht, dan moet je ook echt heel erg goed luisteren naar wat ie zegt en daarop doorvragen! Niet met het idee ik ga hem eens door de mand laten vallen. Kom met een goede hulpvraag en wees goed gefocust, dan merk je al vrij snel of hij je echt kan helpen of dat het alleen praatjes zijn. Als je gaat ‘battelen’ met hem, van “Jij zegt nu dit maar ik heb gelezen dat”, ja dat verlies je van een Jack. In die discussie wil je met hem niet komen.

acteur spelen Jack - foto 5

Is je relatie tot Jack veranderd gedurende de jaren?

Tim Ik ben hem nog meer gaan haten lacht]. Ik vind dit soort figuren ook echt gevaarlijk. Ehm, want er zijn mensen die echt dit soort types nalopen. Gelukkig vliegt Jack in onze show helemaal uit de bocht en kan je hem moeilijk serieus nemen, maar er zijn natuurlijk echt goeroes die heel veel zenden en verkondigen, maar hun eigen theorie zelf niet leven. Ze brengen dat wat ze zeggen niet zelf in de praktijk en dan kan het echt gevaarlijk worden. Dan wordt het iets populistisch. Om macht te krijgen en te hebben, maar daar dan uiteindelijk niet de verantwoordelijkheid voor nemen. Als mensen je dreigen te gaan volgen dan héb je ook een grote verantwoordelijkheid. Je moet kritisch zijn op dit soort figuren. Want er zit bij Jack geen fundering onder, geen visie. En dat kan gevaarlijk zijn.

En je relatie tot Dries?

Tim Beter dan in het begin eigenlijk. Ook omdat ik nu weet hoe het is om de baas te zijn. Ik snap hem steeds meer, begrijp ook meer waar het vandaan komt.

show - foto 6

Waar kan je Dries midden in de nacht voor wakker maken?

Tim Voor van die historische speeches van JF Kennedy, Martin Luther King, grote historische inspirerende speeches die een kantelpunt in de geschiedenis bleken te zijn. Of speeches van een Obama of een Steve Jobs die dan voor een universiteit staan te prediken, weet je wel? Toch een kleine natte droom van Dries dat ie ooit een keer voor het tv programma college tour wordt uitgenodigd [lacht].

En Jack?

Tim Fanmail. Heel veel fanmail.

Als je deze twee karakters als dier voor je zou zien, welke dieren zouden dat zijn?

Tim In Dries zie ik een soort kikker of pad die zichzelf een beetje opblaast. [ik lach hard] [Tim grinnikt] Kijk mij eens de grote leider zijn. Maar ik heb wel die opgeblazen bal nodig want zonder ben ik eigenlijk niks. Jack zie ik als zo’n paradijsvogel. Die vogels die dan heel erg laten zien wat ze allemaal in huis hebben om daarmee anderen mee te imponeren weet je wel? “Kijk eens ik heb dit en dat en ik heb ook nog dit”. [lacht] Opscheppen, ijdel en heel erg buitenkant. Ze doen zich allebei groter voor dan dat ze zijn. Dat ze dat podium opgaan en in die rol schieten. Maar dat is het hele ‘Zo ben ik nu eenmaal’ probleem. Dat veel te eenzijdige beeld van jezelf.

Hoe is het om tussen deze twee karakters te schakelen in de show?

Tim Dat is best leuk eigenlijk. Het vraagt om een grote schakel. Maar ik vind dat heel erg leuk. Ook omdat je daarmee toch laat zien dat spelen met allerlei soorten gedrag in principe heel dichtbij kan liggen. In het echte leven kan schakelen in gedrag heel handig zijn. Dat je niet vastzit aan één manier van gedragen. Je hebt zoveel verschillende tonen en kleuren, in je stem en in je houding, in je tempo, ritme, manier van praten. Er is zoveel! Waarom zou je je dan altijd maar beperken tot een paar daarvan? [Tim lacht] Je laat dan heel veel liggen, en dat is zonde.

Wil je ook soepel veranderen op de werkvloer?

Download de brochure​

Door dit formulier in te vullen, ontvang je de brochure binnen
enkele ogenblikken per e-mail.