3 Tips voor leidinggeven tijdens een veranderproces:
Wat je van je eigen kinderen kunt leren over jouw rol als leider in verandering
Er zijn honderdduizenden boeken geschreven over leiderschap: maar de echte lessen over leidinggeven leer je uit het leven zelf. En wat is een betere leerschool dan het opvoeden van kinderen? In dit artikel deel ik 3 tips die ik van mijn kinderen leerde over het leidinggeven in het algemeen, en in het bijzonder het leiden van een veranderproces. Het kan namelijk zowel een dagelijkse bron van frustratie zijn, als een onuitputtelijke bron van oefening en inspiratie.
1. Perfectie bestaat niet: verwacht geen applaus
Je doet het als opvoeder per definitie nooit helemaal goed. Als leidinggevende net zo. Zelfs die ideale ouder krijgt als zijn kinderen 30 zijn ineens toch te horen dat ze een trauma hebben opgelopen van het feit dat ze te weinig trauma’s hebben opgelopen. Kortom: De vraag is niet óf je fouten gaat maken, dat ga je sowieso doen. De vraag is meer hoe je dat doet. Het is een prachtige en eervolle taak, maar: Wie applaus verwacht komt van een koude kermis thuis.
2. De illusie van controle: het is niet jouw schuld, maar wel jouw verantwoordelijkheid
Als jouw lieve puber ondanks jouw geweldige opvoeding voor zijn 18e een bushokje inslaat, dan komt de politie bij jou aanbellen. Als een medewerker uit jouw team ondanks jouw geweldige aansturing een enorme fout maakt, dan mag jij het oplossen. Je bent voor zowel kinderen als medewerkers wel verantwoordelijk, maar niet in control. Dat is de spagaat waar je dagelijks mee te maken hebt. Die les leerde ik van Willem Koerselman tijdens zijn opleiding viral change en verandermanagement. Probeer je invloed zo optimaal mogelijk aan te wenden, neem verantwoordelijkheid voor alles, zelfs als je denkt: dat is toch niet mijn fout, en laat de illusie van controle en beheersbaarheid los.
3. Effectief aandacht geven: het zit in de routine, niet de extra’s
De kraamhulp van mijn eerste kind was precies hoe je je een kraamvrouw voorstelt: een potige vrouw, aan wie alles zacht was. Met een twee dagen oude baby in mijn armen leerde ik van haar de belangrijkste les ooit. Geef je kind alle liefde en aandacht die je hebt, maar doe het tijdens de dagelijkse dingen. Verschonen, in bad doen, eten geven. Laat het tussendoor lekker met rust. Zit niet op je telefoon als je kind op het klimrek haar kunstjes aan je wil laten zien. En denk niet aan je werk als je je puber naar voetbal brengt. Dat heeft meer impact dan de honderd cadeaus en pretparken die je geeft om het goed te maken. Ook bij teamleden: geef ze goede feedback tijdens het dagelijkse werk. Maak continu bijsturen, verwachtingen aangeven en complimenteren een onderdeel van je dagelijkse routine. Daar kan geen 10-daagse heisessie of peperdure bijscholing tegenop.
Benieuwd naar meer?
Dit is natuurlijk nog maar het begin van de oneindige lessen die onze kinderen ons leren over leidinggeven. Bewust zijn van hoe je je aandacht verdeeld en om moet gaan met controle en perfectie is één deel, maar hoe zit het bijvoorbeeld met de communicatie? Of hoe je iemand die niet vooruit te branden is in beweging krijgt? Benieuwd naar meer tips? Lees hier de volgende 3 en leer welke elementen cruciaal zijn om zowel je kinderen als je team in de ontwikkel stand te krijgen.
Wie ben ik?
Via mijn werk bij Studio Spaak, maar ook daarvoor als theaterregisseur, heb ik veel veranderprocessen geleid en managers begeleid in hun leiderschap. Ik heb zelf twee kinderen; een van 6 en een van 9. Al 9 jaar verheug ik mij op alle raakvlakken tussen de rol van opvoeder en manager. De lijst met tips had dan ook wel 20 pagina’s lang kunnen worden. Maar omdat tijd in het leven van managers en ouders nu eenmaal een schaars goed is, heb ik het voor je samengevat.