Kunstenaars inzetten in je organisatie: misvattingen en meerwaarde
Als wij op een feestje vertellen wat voor werk we doen krijgen we altijd leuke reacties. Toch was dat lang niet altijd zo. Theater heeft lang gekampt met een stoffig, zweverig of on-nuttig imago. In de afgelopen 10 jaar is er heel wat veranderd. Tegenwoordig weten heel veel organisaties ons te vinden voor teambuilding en zijn veel teams juist blij met een creatieve insteek. Hoe is dat zo gekomen? In dit kijkje achter de schermen vertelt regisseur en mede eigenaar Natasha over de ontwikkeling die Studio Spaak heeft doorgemaakt. Wat blijkt? Het inzetten van kunstenaars in je veranderproces is steeds “normaler” geworden.
Kunstenaars zijn belangrijker dan ze zelf denken
Het was ruim 10 jaar geleden. Ik werkte al een aantal jaar in het professionele theatercircuit en was best trots op mijn regisseurs vak. Toch viel pas aan tafel bij Tex Gunning, toen directeur van Unilever en later o.a. AKZO nobel en Postnl, ineens het kwartje. Wij kunstenaars zijn veel belangrijker dan we zelf denken! In zijn huiskamer in Singapore vertelde Tex hoe de kunst hem altijd geholpen had bij zijn werk. Nog de avond ervoor zag hij een dansvoorstelling die hem op een nieuw inzicht bracht dat hij toepaste bij de topmanagers in zijn bedrijf. “Geweldig belangrijk wat jullie doen” zei hij. Ik stond versteld. Veel vaker kreeg ik namelijk heel ander soort reacties op mijn beroep.
Theater, is dat een beroep?
De ontmoeting die ik een maand eerder had met een oud klasgenoot in de trein was tekenend voor wat ik gewend was. Hij was inmiddels accountant en ik had hem 20 jaar niet meer gezien. Hij vroeg: “Theater? Is dat een beroep?” Opmerkingen als deze verbaasden mij allang niet meer. Het was blijkbaar wel vanzelfsprekend om accountant, notaris of advocaat te zijn. Maar als kunstenaar had ik tot dan toe steeds iets uit te leggen. Tot dat moment daar in Singapore.
Ik weet het, het zou misschien niet uit moeten maken, pure motivatie komt van binnenuit. Toch maakten voor mij die woorden veel verschil. Het was alsof door die erkenning uit onverwachte hoek, ik het vak dat mij zo vertrouwd was ineens met nieuwe ogen kon zien.
Het inzetten van kunstenaars in je veranderproces is steeds “normaler” geworden.
Theater inzetten voor teambuilding
Ineens begonnen mij dingen op te vallen. Aan de ene kant hoe collega’s en ikzelf onszelf klein hielden en ons schikten in een belachelijk laag zelfbeeld. Ons steeds terugtrekkend en elkaar bevestigend als er weer een ‘linkse hobby’ strijdkreet op ons werd afgevuurd. Aan de andere kant begon ik steeds meer kansen te zien, waar een rol voor ons was weggelegd die wij lieten liggen. Want theater is niet enkel een middel van vermaak. Het kan ook een tool zijn. Je kan theater inzetten voor teambuilding binnen je organisatie bijvoorbeeld.
Sommige mensen noemen het ondernemerschap. Ik denk zelf dat het vooral te maken heeft met een verlangen maatschappelijk relevant bezig te zijn.
Enne.. wat levert dat op, kunst in je organisatie?
En zo ontstond sinds 2012, stap voor stap, dat wat nu Studio Spaak is. Het was niet altijd makkelijk. We moesten een compleet nieuwe taal leren spreken. Eindeloos opnieuw uitleggen wat dan precies het nut was aan mensen die alleen leken te geloven in wat meetbaar was. En ondertussen ook nog proberen het artistieke vuur voor de voorstellingen zelf gaande te houden. Maar, we leerden er enorm veel van. Niet alleen welke dilemma’s er op de werkvloer speelden en hoe we organisaties het best konden helpen. Maar ook hoe leuk het is om op te treden voor andere publieksgroepen dan het theater pluche.
Theater als inspiratie bij teambuilding en veranderprocessen
Inmiddels begint het tij te keren en is de uitleg lang niet zo vaak meer nodig. Niet alleen Tex, maar steeds meer directeuren, afdelingsleiders en managers beseffen dat creativiteit in een organisatie onmisbaar is om tot prestaties te komen. Dat kunstenaars daarbij een grote inspiratiebron kunnen zijn. En dus niet alleen achter het grote doek, maar juist in teambuilding, veranderprocessen, werkvloer-communicatie. Bovendien zijn er steeds meer kunstenaars die een vorm vinden om hier een bijdrage aan te leveren zonder hun creativiteit te verliezen.
Leuk, kan ik je boeken voor teambuilding?
Wij hebben na al die jaren met Studio Spaak de vorm gevonden die bij ons past: comedy maken waar mensen flexibel van worden. We zetten theater in als teambuilding. Zo maken we samenwerken effectiever en veranderen meer ontspannen. Gelukkig kunnen we het eindelijk echt uitleggen op een manier waarop iedereen begrijpt wat je eraan hebt. Tegenwoordig als ik oud klasgenoten tegenkom is dan ook de vraag “Theater? Is dat een beroep?” vervangen door: “Leuk kan ik je boeken?”
De ‘Zo ben ik nu eenmaal’ show
Ook benieuwd geworden naar hoe dit in z’n werk gaat? Boek dan zelf de ‘Zo ben ik nu eenmaal’ show en ontdek de kracht van theater in het ‘gewone’ kantoorleven. Of neem contact met ons op zodat we samen kunnen kijken wat wij voor jouw organisatie kan betekenen.