5/5

“Wie serieus wil groeien moet zichzelf niet te serieus nemen.”

Blog

Werkplezier verhogen? Spel inzetten.

Werkplezier verhogen? Spel inzetten.

Werkplezier dat willen we allemaal wel. Spel kun je daarbij inzetten; het maakt ons bovendien bewezen effectief. Toch mag werk nog lang niet altijd ‘leuk’ zijn. Hoe vind jij op jouw werk de natuurlijke verbinding tussen werk en spel terug?

Niet spelen aan tafel! Hoor ik mezelf zeggen tegen mijn dochter van 3. Het ‘hoort’ nu eenmaal niet. Maar van die opmerking heb ik direct spijt. Spelend gaat het eten namelijk stukken makkelijker naar binnen.Spel zit in alle elementen van mijn leven. In mijn werk als theaterregisseur, in trainingen die ik geef in organisaties. Maar zeker ook in het opvoeden van kleine kinderen is het een troef. Opruimen doen we dansend op muziek van Pharell. De weg naar huis wordt een wedstrijdje. Moeite met aankleden? Zet haar trui even op je hoofd en je hebt meteen weer volop aandacht. Hoe zit dat bij jou?

Hoeveel speel jij in je dagelijks leven, en.. op je werk?

Het kan niet elke dag feest zijn

4 Van de 10 mensen gaat niet met plezier naar werk. Volwassen mensen zeggen vaak tegen mij: “Ik wou dat ik spontaner was” of “Ik vind het moeilijk om plezier te hebben in de dagelijkse dingen”. Dat raakt me. Blijkbaar hebben we het onszelf afgeleerd om plezier te hebben in ons werk.
We bezitten van nature speels vermogen. Spel was altijd overal en in alles. Totdat het ‘vrije tijd’ werd en werd losgeweekt uit de dagelijkse dingen. Het gevolg is dat we steeds meer prikkels van buitenaf nodig hebben om plezier te maken: Een boottochtje, een netflix abonnement, lasergamen. Terwijl we in ons werk dure trainingen nodig hebben om onze spontaniteit en creativiteit te hervinden. Wat een omgekeerde wereld!

Binnen de lijntjes

Spel ontstaat altijd en overal. Geen enkel mens wil 10 keer exact hetzelfde doen. Na een aantal herhalingen dient de variatie zich vanzelf aan. De vraag is alleen: hoe gaan wij met die creativiteit om? Proberen we haar in een hokje te stoppen, dan zal ze naar verloop van tijd een zachte dood sterven. Alle hokjes afschaffen dan maar? Nee, totale anarchie is ook niet bevorderlijk voor creativiteit. Je hebt hokjes nodig om buiten de hokjes te kunnen denken. Maar hoe creëer je dan een werkomgeving die speelsheid bevorderd?

Types

Er zijn vele vormen van spel. De een is gevoelig voor esthetiek. Hij snijdt zijn broccoli s’avonds in precies even grote stukjes en maakt daar stiekem een kunstwerk van. De ander is gevoelig voor humor. De grappen die hij maakt bij het koffiezetapparaat zetten de dagelijkse beslommeringen in een ander licht. Weer een ander maakt alles tot een competitie en gaat ‘aan’ als hij wordt uitgedaagd anderen of zichzelf te overtreffen. Je hebt het gezelschapsspelletjes dier, altijd op zoek naar manieren om tot een betere sfeer te komen. En dan niet te vergeten; de puzzelaars, uitvinders en wetenschappers die je nergens blijer mee kunt maken dan een niet te kraken probleemstelling. De rollenspelers; perfect in het zich inleven in anderen. En tot slot: de mensen die niet zo houden van spelen zelf, maar het wel heerlijk vinden om spelregels voor anderen te bedenken.

Waarschijnlijk heb je meerdere soorten spelers in je!

Het geruststellende hiervan vind ik dat ieder mens, en dus ook iedere werknemer, ergens een speler in zich heeft. Door ieder op hun eigen manier uit te dagen kun je elke medewerker zonder uitzondering verleiden creatief te worden. Het lastige zit er vaak in dat we het van elkaar niet direct herkennen. De chaoot denkt van de estheet dat hij pietje precies is; mierenneuker op details kan toch onmogelijk creatief zijn? Degene die de hele tijd regels voor ons bedenkt.. pffff wat is daar nou creatief aan, die is gewoon bazig. De rollenspeler is een kameleon zonder ruggengraat. De puzzelaar een nerd. Het gezelschapsspelletjes dier een softie of blij ei. En de winnaar een streber.
Door oordelen over elkaar te hebben en door té strikte hokjes voor elkaar te verzinnen remmen we creativiteit af.

Hoe moedigen we creativiteit weer aan?

  • Door spel onderdeel te laten zijn in alle aspecten van het werk (dus niet alleen bij het jaarlijkse teamuitje)
  • Door verschillende vormen van spel aan te bieden, voor elk type een andere stimulans.
  • Door mensen niet te verplichten het perse ‘leuk’ te moeten vinden
  • Door in te spelen op waar mensen van nature al speels in zijn; door initiatief te versterken en belonen.
Ken jij ook organisaties die van medewerkers willen dat ze eigenaarschap tonen, oplossingsgericht zijn, creatief én inventief? Terwijl ze ondertussen alle elementen van spel weghalen uit hun omgeving?

Vervang dan op jouw werk die saaie enquête eens door een ideëen wedstrijd met een geweldige prijs. Maak van die notitie in de email een interactieve 30 days challenge. Vervang de powerpointpresentatie eens voor een bordspel* waardoor medewerkers zelf tot inzichten kunnen komen. Zie je boekhouding als een grote sudoku puzzel. Het strategische beleidsplan als roman of stripverhaal. De bedrijfskantine als een plek waar je niet alleen een droge boterham naar binnen schuift, maar waar je dineert met bevriende collega’s. Wie weet wordt werk weer zo leuk als het hoort te zijn en in wezen is.

Serious business

Wij zien dat de kloof tussen werk en plezier steeds minder groot wordt. Kijk naar voorlopende bedrijven als Google. Wie weet zal er zelfs ooit een samenleving zijn waar speelsheid even serieus genomen wordt als toen we kinderen waren. Tot die tijd maken wij er bij Studio Spaak in elk geval graag serieus werk van. Wil je weten hoe? Hier lees je meer over de ‘Zo ben ik nu eenmaal’ show.

Wat doe jij om speelsheid op je werk te bevorderen?

Er zijn veel inspirerende filmpjes over het belang van spel te vinden op het internet. Ik vind zelf die van Stuart Brown heel goed. Nog niet gezien? Dan zou ik die zeker even bekijken (en doorsturen aan je manager en collega’s).

Wil je ook soepel veranderen op de werkvloer?

Download de brochure​

Door dit formulier in te vullen, ontvang je de brochure binnen
enkele ogenblikken per e-mail.